Fördelar med vegetarisk kost

Hej alla läsare!

Visst är det roligt med ett vegetariskt alternativ! Då menar jag just som alternativ: att byta ut den vanliga kosten mot en vegetarisk lite då och då. För mig är koplingen mellan mer grönt i kosten och hälsa, miljö och ekonomi solklart. Det gröna innehåller ju mycket vatten, lite fett och gott om vitaminer och antioxidanter. Dessutom bara få kalorier. Bra för hälsan och vikten.
Naturen tar inte heller skada av att grönsaker odlas. Så passa på och ät mycket vegetariskt när det är säsong och man kan få tag i närproducerat billigt och utan att grönsakerna har fraktats långa stäckor (vilket inte är bra för miljön). Tänker man dessutom globalt så gynnar det alla om man äter mer frukt och grönt. Kanske mindre människor skulle svälta om alla åt mer vegetariskt. 
Billigt blir det också och det är ju aldrig fel. Visst är det fantastiskt att bovetemjöl, som jag använder hellre än vetemjöl, innehåller den essentiella aminosyran lysin som inte brukar finnas i vegetabilier. Utöver bovetemjöl finns den också i svamp, mest i champinjonerna. Det är bra att veta. Kostundersökningar visar visserligen inte att veganer lider av proteinbrist men växande barn behöver högre mängd protein per kg kroppsvikt än vuxna och har högre behov av de essentiella aminosyrorna.
Sååå, det gröna bidrar till en balanserad och hälsofrämjande kost. Ökat intag av vitam C främjar järnabsortionen. Det gröna bidrar till ökat intag av folat och minskar risken för hjärt-och kärlsjukdomar, och minskar även risken för vissa cancerformer.

RSS 2.0